Så fungerar relining – en modern lösning för rörrenovering

02 juli 2024 Lotta Alberius

editorial

Relining är en kostnadseffektiv och tidsbesparande metod för att renovera gamla avlopps- och vattenrör utan att behöva gräva upp golv eller väggar. I denna artikel utforskar vi hur relining-tekniken fungerar, dess fördelar, när och varför du bör överväga denna metod samt hur processen går till. För dig i Österåker-området finns det ett företag som kan ge din fastighet en nytt liv genom rörrenovering med relining: Österåkers Pol & Sug.

Vad är relining?

Relining innebär att man reparerar befintliga rör genom att införa ett nytt rörlager inuti det gamla röret. Detta görs ofta genom en så kallad strumpmetod där en flexibel strumpa dränkt i en härdande plast som polyester eller epoxi dras eller blåses in i det skadade röret och sedan härdas till en hård, slät och tålig inre yta. Denna metod är värdefull i många sammanhang, inte minst eftersom den undviker de oroligheter och kostnader som kan associeras med att byta ut hela rörsystemet.

Fördelar med relining

Långvarig lösning

Relining ger en hållbar lösning som kan förlänga rörsystemets livslängd med upp till 50 år. Materialet som används vid relining är korrosionsbeständigt, vilket innebär att det inte rostar eller försämras lika snabbt som traditionella rörmaterial som stål eller gjutgods.

Mindre ingrepp i fastigheten

En stor fördel med relining jämfört med rörbyten är att det krävs minimalt med demontering och ingrepp i fastigheten. Detta innebär mindre störningar för de som bor eller arbetar i byggnaden, ingen omfattande grävning, och det sparar på både tid och pengar.

Kostnadseffektiv

Kostnaden för relining är ofta avsevärt lägre än traditionella metoder eftersom det inte behövs någon större renovering av omgivande strukturer eller nyinstallation av rör. Arbetskostnaderna är också lägre då arbetet går snabbare och kräver färre hantverkare.

Miljöaspekten

Metoden är även mer miljövänlig jämfört med traditionell rörbyte då den reducerar både avfall och användningen av nya material. Dessutom minskas koldioxidutsläppen genom minskat behov av tunga maskiner och transporter.

När och varför bör relining övervägas?

Ålder på befintliga rör

Äldre fastigheter med rör som närmar sig eller har passerat sin tekniska livslängd är ideala kandidater för relining. Med tiden kan rör bli sköra och börjar läcka, vilket kan leda till kostsamma vattenskador.

Läckage och blockeringar

Om rörsystem uppvisar kontinuerliga läckage eller är benägna till blockeringar, kan relining vara en effektiv lösning. I stället för att ständigt hantera symptomen, ger relining ett sätt att åtgärda grundorsaken till problemen.

Vill undvika störningar

Fastigheter där det är viktigt att störa verksamheten eller de boende så lite som möjligt dra stor nytta av relining. Det kan vara sjukhus, skolor, kontorsbyggnader eller bostadsrättsföreningar.

relining

Hur går en relining-process till?

Förberedelser

Innan relining-processen påbörjas utförs en kamerainspektion för att fastställa rörsystemets skick. Detta hjälper till att planera arbetet och identifiera de områden där relining behövs.

Rengöring

Rören rengörs noggrant för att avlägsna smuts, avlagringar och hinder som kan påverka härdningsprocessen och slutresultatet.

Installation av strumpa

En på förhand skräddarsydd strumpa som är impregnerad med en härdande plast dras eller blåses sedan in i röret. Den positioneras korrekt och härdas med hjälp av vatten, ånga eller UV-ljus beroende på den specifika tekniken.

Kontroll

Efter relining är det viktigt att göra en slutlig kontroll för att säkerställa att rören har återställts till önskvärd funktion och kvalitet.

Österåkers Pol & Sug är en erfaren aktör inom relining och erbjuder professionella tjänster för både mindre och större fastighetsägare i Österåker och omgivande områden. Med fokus på kvalitet, effektivitet och kundnöjdhet kan de hjälpa dig att förlänga livslängden på dina rör med minimal störning. Besök Österåker spol & sugför att lära dig mer om deras tjänster och tillvägagångssätt.

Fler nyheter